
منظور از دعاوی خانواده به طور کلی آن دسته از دعاوی است که مربوط به کانون خانواده می شود.هرگونه دعوایی که در دادگاه مطرح می شود و مربوط به افراد،به عنوان عضوی از کانون خانواده میشود را میتوان نوعی از دعاوی خانوادگی محسوب کرد. درکشور ما مانند بسیاری از کشورها به دعاوی و اختلافات خانوادگی بطور تخصصی در دادگاهی تحت عنوان دادگاه خانواده رسیدگی میشود.
عسر و حرج به چه معناست؟
عسر در لغت به معنای مشقّت و حرج نیز به معنای تنگنا و گناه آمده است.یکی از دلایلی که زن میتواند خواستار طلاق شود،اثبات عسر وحرج است.البته اثبات عسر و حرج نیز به سادگی امکان پذیر نیست و نیازمند دلایل محکمه پسند میباشد.وکیل خانواده با همراهی و طرح دعاوی خانواده و اشراف به قوانین و آشنایی با مصادیق عسر و حرج میتواند شما را در کمترین زمان به حقوقتان برساند.
بر اساس ماده ۱۱۳۰ در صورتی که دوام زوجیت موجب عسر و حرج زوجه باشد،وی میتواند به حاکم شرع مراجعه و تقاضای طلاق کند. چنان چه عسر و حرج مذکور در محکمه ثابت شود، دادگاه میتواند زوج را اجبار به طلاق نماید و در صورتی که اجبار میسر نباشد زوجه به اذن حاکم شرع طلاق داده میشود.
موارد ذیل در صورت احراز توسط دادگاه صالح از مصادیق عسر و حرج محسوب میگردد:
۱- ترک زندگی خانوادگی توسط زوج حداقل به مدت شش ماه متوالی و یا نه ماه متناوب در مدت یک سال بدون عذر موجه.
۲- اعتیاد زوج به یکی از انواع مواد مخدر و یا ابتلا وی به مشروبات الکلی که به اساس زندگی خانوادگی خلل وارد آورد و امتناع یا عدم امکان الزام وی به ترک آن در مدتی که به تشخیص پزشک برای ترک اعتیاد لازم بوده است.
۳- محکومیت قطعی زوج به حبس پنج سال یا بیشتر.
۴- ضرب وشتم یا هرگونه سوءرفتار مستمر زوج که عرفاً با توجه به وضعیت زوجه قابل تحمل نباشد.
5- ابتلای شوهر به بیماریهای صعبالعلاج روانی یا مسری یا هر عارضهی صعبالعلاج دیگر که زندگی مشترک را مختل کند مثل بیماری سارس یا ایدز.
بنابراین اثبات این مصادیق نیازمند تجربه و تخصص حقوقی میباشد تا با طی کردن زمان کمتری بتوان به نتیجه صحیح رسید.ما در موسسه حقوقی سلام با تکیه بر تجربه وکلای متخصصمان در کمترین زمان ممکن شما را به حقوقتان میرسانیم.